Mapa nije raspoloživa

Datum/Vrijeme
Date(s) - 24/11/2021 - 26/11/2021
9:00 - 17:00

Kategorije


VALIDACIJA I VERIFIKACIJA ANALITIČKIH METODA

 

Seminari sheme Svijet po mjeri

Online seminar

Termin održavanja: od 24. do 26. 11. 2021.

Predavači:

prof. dr. sc. Sandra Babić

dr.sc. Tatjana Tomić

mr. sc. Višnja Gašljević

O seminaru

Ovaj seminar održati će se online uz pomoć Microsoft Teamsa. Nisu potrebna nikakva predznanja niti je potrebno instalirati programsku podršku. Potrebno je računalo, internetska veza te mikrofon. Na seminar se uključujete preko poveznice (linka) koju ćemo poslati. Da bismo bili sigurni da nema tehničkih problema, prije seminara organizirati ćemo probne sastanke sa svakim polaznikom zasebno. 

Uvod

Analitičke metode koje se koriste pri ispitivanjima materijala i proizvoda moraju osigurati zahtijevanu namjenu i dokazano biti visokoga stupnja kvalitete kako bi rezultati bili pouzdani.

Validacijom/verifikacijom metode potvrđujemo valjanost metode za njezinu namjenu i osiguravamo povjerenje u točnost rezultata ispitivanja. Validacija metoda uvjet je za akreditaciju metoda prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, a vrlo često zahtjev je i regulativnih tijela u svrhu ovlašćivanja. Ovaj seminar osmišljen je u cilju osposobljavanja polaznika za samostalnu provedbu verifikacije i validacije analitičkih metoda. U okviru seminara razmotrit će se izvedbene karakteristike metoda, planiranje, provedba i dokumentiranje postupka validacije. Teorijska razmatranja nadopunit će se primjerima validacije titrimetrijski, kromatografskih (HPLC, GC, TLC ), spektrofotometrijskih i AAS metoda te grupnim radom u kojemu će polaznici imati priliku na vlastitim primjerima proći validacijski postupak.

 

Ciljevi seminara

Tijekom seminara polaznici će naučiti:

 • razlikovati verifikaciju i validaciju
 • razumjeti zašto, kad i tko provodi verifikacija/validacija analitičkih metoda
 • izvedbene karakteristike validacije i način njihova eksperimentalnoga određivanja
 • definirati opseg validacije s obzirom na namjenu metode
 • pripremiti izvješća o verifikaciji/validaciji metode
 • kako ispravno statistički obraditi i tumačiti mjerne rezultate iz validacije/verifikacije.

 

Ciljna skupina polaznika:

Seminar je namijenjen:

 • laboratorijskomu osoblju koje je zaduženo za validaciju metoda
 • voditeljima laboratorija, voditeljima kvalitete
 • osobama koje su zadužene za ocjenjivanje laboratorija (interni i eksterni ocjenitelji)
 • osobama zaduženim za procjenjivanje mjernih nesigurnosti rezultata
 • svima ostalima koje zanima ova tema.

O predavačima

Prof. dr. sc. Sandra Babić diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti je profesor na istome fakultetu na Zavodu za analitičku kemiju, na kojemu izvodi nastavu iz više kolegija iz područja analitičke kemije. Znanstveno i stručno bavi se razvojem, optimizacijom i validacijom naprednih kromatografskih metoda i metoda pripreme uzorka za određivanje organskih mikrozagađivala u uzorcima iz okoliša.  Autorica je više od 80 znanstvenih i stručnih radova. Stručna je ocjeniteljica (HRN EN ISO/IEC 17025) pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji (HAA).

Dr.sc. Tatjana Tomić, znanstveni suradnik, stručnjak je za laboratorijska ispitivanja u Centralnome ispitnom laboratoriju, INA d.d. Doktorirala je u području prirodnih znanosti, grana analitička kemija. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova od kojih su brojni vezani uz osiguranje kvalitete rada laboratorija. Radi na složenim analitičkim tehnikama, tekućinskoj i plinskoj kromatografiji, na analizama naftnih proizvoda, voda, tla i otpada. Bavi se razvojem novih analitičkih postupaka, poboljšanjem postojećih te kontrolom kvalitete rada. U području akreditacije radi od 2002. godine te je provela validaciju brojnih analitičkih postupaka u laboratoriju. Vodeći je interni ocjenitelj u INA d.d., za norme HRN EN ISO 9001, HRN EN ISO 14001 te HRN EN ISO/IEC 17025, a kao vanjska suradnica sudjeluje u ocjenama akreditacije laboratorija koje provodi Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Redovita je članica Hrvatskoga društva za goriva i maziva te Znanstvenoga vijeća za naftu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Mr. sc. Višnja Gašljević, dipl. ing., iskusna je organizatorica i predavačica na domaćim i međunarodnim seminarima s temama koje se odnose na mjeriteljstvo i akreditaciju laboratorija.  Ima tzv. Tutorenpass potvrdu osposobljenosti za predavača na području akreditacije i certifikacije koju je stekla po završetku šestotjednoga seminara AMOS (Akkreditierung und Zertifizierung für Mittel- und Osteuropäische Staaten) 1996. godine. Ovlaštena je trenerica TrainMiC®-a, europskoga programa izobrazbe u području mjeriteljstva u kemiji. Članica je nekoliko odbora na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Na ovome će seminaru prikazati neke praktične statističke alate u validaciji i verifikaciji metoda.

Program seminara

1. dan9.00 – 17.00Validacija analitičkih metoda – teorija:– izbor metode
– validacija i verifikacija

– zašto, kad i kako validirati metode

– planiranje i provedba validacije

– izvedbene karakteristike metode

– dokumentiranje validacije

– statistika u validaciji/verifikaciji

2. dan9.00 – 17.00Validacija analitičkih metoda – primjena:

– titrimetrijske metode

– kromatografske metode

3. dan9.00 – 12.30Validacija analitičkih metoda – primjena:

– spektrofotometrijske metode

– AAS

Rekapitulacija, zaključci, podjela diploma

 

 

Obavijest o prijavi

 

Prijave i pristojbe

Cijena seminara iznosi 3 080,00 kuna. Na iskazanu se cijenu obračunava porez na dodanu vrijednost.

Pristojbu treba po primljenome predračunu uplatiti do početka seminara.

Pristojba obuhvaća sudjelovanje na seminaru, radne materijale i potvrdu o sudjelovanju.

Popusti

 1. „Popusti za članove“ – članovi Hrvatskoga mjeriteljskog društva koji su uredno podmirili članarinu za tekuću godinu ostvaruju 10 % popusta.
 2. „Nagrada za vjernost“ – polaznici koji su sudjelovali na više seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva mogu dobiti popust od 10 %. Da bi ostvarili ovaj popust potrebno je pri prijavi navesti jedinstvene oznake s potvrda o sudjelovanju za barem TRI seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva.
 3. „Grupni popust“ – za TRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 5 % na ukupnu cijenu, za ČETIRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 10 % na ukupnu cijenu, a za više od PET polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru popusti se dogovaraju zasebno.

Načini prijave
S pomoću e-prijavnice. Prijave se zaprimaju do popunjenja grupe (20 polaznika).

 

Odjava seminara

Ako odjavu zaprimimo tri radna dana prije početka seminara, pristojbu vraćamo u cijelosti. Za odjave nakon toga roka zaračunavamo 25 % administrativnih troškova.

U slučaju nedolaska na seminar bez prethodne odjave naplaćujemo punu pristojbu.

IZVRŠNI ORGANIZATOR SEMINARA

European Centre for Laboratory Excellence d.o.o.

Berislavićeva 8

10 000 Zagreb

 

Dodatne obavijesti

Za sve dodatne obavijesti obratite nam se elektroničkom poštom na adresu seminari@hmd.hr

 

Validacija i verifikacija analitičkih metoda

 • Hrvatsko mjeriteljsko društvo i European Centre for Laboratory Excellence izjavljuju da podatke iz prijave neće učiniti dostupnim neovlaštenim osobama te će poduzeti sve potrebne mjere zaštite njihove povjerljivosti.
 

Verifikacija