Učitavanje mape...

Datum/Vrijeme
Date(s) - 20/03/2019 - 22/03/2019
9:00 - 17:00

Lokacija
Hotel I

Kategorije


VALIDACIJA I VERIFIKACIJA ANALITIČKIH METODA

 

Seminari sheme Svijet po mjeri

Mjesto održavanja: Hotel „I”, Ive Robića 2 (ex. Remetinečka 106), Zagreb

Termin održavanja: od 20. do 22. ožujka 2019.

Predavači:

prof. dr. sc. Sandra Babić

dr.sc. Tatjana Tomić

mr. sc. Višnja Gašljević

O seminaru

Uvod

Analitičke metode koje se koriste pri ispitivanjima materijala i proizvoda moraju osigurati zahtijevanu namjenu i dokazano biti visokoga stupnja kvalitete kako bi rezultati bili pouzdani.

Validacijom/verifikacijom metode potvrđujemo valjanost metode za njezinu namjenu i osiguravamo povjerenje u točnost rezultata ispitivanja. Validacija metoda uvjet je za akreditaciju metoda prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, a vrlo često zahtjev je i regulativnih tijela u svrhu ovlašćivanja. Ovaj seminar osmišljen je u cilju osposobljavanja polaznika za samostalnu provedbu verifikacije i validacije analitičkih metoda. U okviru seminara razmotrit će se izvedbene karakteristike metoda, planiranje, provedba i dokumentiranje postupka validacije. Teorijska razmatranja nadopunit će se primjerima validacije titrimetrijski, kromatografskih (HPLC, GC, TLC ), spektrofotometrijskih i AAS metoda te grupnim radom u kojemu će polaznici imati priliku na vlastitim primjerima proći validacijski postupak.

 

Ciljevi seminara

Tijekom seminara polaznici će naučiti:

 • razlikovati verifikaciju i validaciju
 • razumjeti zašto, kad i tko provodi verifikacija/validacija analitičkih metoda
 • izvedbene karakteristike validacije i način njihova eksperimentalnoga određivanja
 • definirati opseg validacije s obzirom na namjenu metode
 • pripremiti izvješća o verifikaciji/validaciji metode
 • kako ispravno statistički obraditi i tumačiti mjerne rezultate iz validacije/verifikacije.

 

Ciljna skupina polaznika:

Seminar je namijenjen:

 • laboratorijskomu osoblju koje je zaduženo za validaciju metoda
 • voditeljima laboratorija, voditeljima kvalitete
 • osobama koje su zadužene za ocjenjivanje laboratorija (interni i eksterni ocjenitelji)
 • osobama zaduženim za procjenjivanje mjernih nesigurnosti rezultata
 • svima ostalima koje zanima ova tema.

O predavačima

Prof. dr. sc. Sandra Babić diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Redoviti je profesor na istome fakultetu na Zavodu za analitičku kemiju, na kojemu izvodi nastavu iz više kolegija iz područja analitičke kemije. Znanstveno i stručno bavi se razvojem, optimizacijom i validacijom naprednih kromatografskih metoda i metoda pripreme uzorka za određivanje organskih mikrozagađivala u uzorcima iz okoliša.  Autorica je više od 80 znanstvenih i stručnih radova. Stručna je ocjeniteljica (HRN EN ISO/IEC 17025) pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji (HAA).

Dr.sc. Tatjana Tomić, znanstveni suradnik, stručnjak je za laboratorijska ispitivanja u Centralnome ispitnom laboratoriju, INA d.d. Doktorirala je u području prirodnih znanosti, grana analitička kemija. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova od kojih su brojni vezani uz osiguranje kvalitete rada laboratorija. Radi na složenim analitičkim tehnikama, tekućinskoj i plinskoj kromatografiji, na analizama naftnih proizvoda, voda, tla i otpada. Bavi se razvojem novih analitičkih postupaka, poboljšanjem postojećih te kontrolom kvalitete rada. U području akreditacije radi od 2002. godine te je provela validaciju brojnih analitičkih postupaka u laboratoriju. Vodeći je interni ocjenitelj u INA d.d., za norme HRN EN ISO 9001, HRN EN ISO 14001 te HRN EN ISO/IEC 17025, a kao vanjska suradnica sudjeluje u ocjenama akreditacije laboratorija koje provodi Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Redovita je članica Hrvatskoga društva za goriva i maziva te Znanstvenoga vijeća za naftu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Mr. sc. Višnja Gašljević, dipl. ing., iskusna je organizatorica i predavačica na domaćim i međunarodnim seminarima s temama koje se odnose na mjeriteljstvo i akreditaciju laboratorija.  Ima tzv. Tutorenpass potvrdu osposobljenosti za predavača na području akreditacije i certifikacije koju je stekla po završetku šestotjednoga seminara AMOS (Akkreditierung und Zertifizierung für Mittel- und Osteuropäische Staaten) 1996. godine. Ovlaštena je trenerica TrainMiC®-a, europskoga programa izobrazbe u području mjeriteljstva u kemiji. Članica je nekoliko odbora na nacionalnoj i međunarodnoj razini te predsjednica TO 69 Statističke metode Hrvatskoga zavoda za norme. Na ovome će seminaru prikazati neke praktične statističke alate u validaciji i verifikaciji metoda.

Program seminara

1. dan9.00 – 17.00Validacija analitičkih metoda – teorija:– izbor metode
– validacija i verifikacija

– zašto, kad i kako validirati metode

– planiranje i provedba validacije

– izvedbene karakteristike metode

– dokumentiranje validacije

– statistika u validaciji/verifikaciji

2. dan9.00 – 17.00Validacija analitičkih metoda – primjena:

– titrimetrijske metode

– kromatografske metode

3. dan9.00 – 12.30Validacija analitičkih metoda – primjena:

– spektrofotometrijske metode

– AAS

Rekapitulacija, zaključci, podjela diploma

 

 

Obavijest o prijavi

 

Prijave i pristojbe

Cijena seminara iznosi 3 080,00 kuna. Na iskazanu se cijenu obračunava porez na dodanu vrijednost.

Pristojbu treba po primljenome predračunu uplatiti do početka seminara.

Pristojba obuhvaća radne materijale, ručak u srijedu i četvrtak, osvježenje u stankama i potvrdu o sudjelovanju.

Popusti

 1. „Popusti za članove“ – članovi Hrvatskoga mjeriteljskog društva koji su uredno podmirili članarinu za tekuću godinu ostvaruju 10 % popusta.
 2. „Nagrada za vjernost“ – polaznici koji su sudjelovali na više seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva mogu dobiti popust od 10 %. Da bi ostvarili ovaj popust potrebno je pri prijavi navesti jedinstvene oznake s potvrda o sudjelovanju za barem TRI seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva.
 3. „Grupni popust“ – za TRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 5 % na ukupnu cijenu, za ČETIRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 10 % na ukupnu cijenu, a za više od PET polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru popusti se dogovaraju zasebno.

Načini prijave
S pomoću e-prijavnice. Prijave se zaprimaju do popunjenja grupe (20 polaznika).

 

Odjava seminara

Ako odjavu zaprimimo tri radna dana prije početka seminara, pristojbu vraćamo u cijelosti. Za odjave nakon toga roka zaračunavamo 25 % administrativnih troškova.

U slučaju nedolaska na seminar bez prethodne odjave naplaćujemo punu pristojbu.

IZVRŠNI ORGANIZATOR SEMINARA

European Centre for Laboratory Excellence d.o.o.

Berislavićeva 8

10 000 Zagreb

 

Dodatne obavijesti

Za sve dodatne obavijesti obratite nam se:
telefonom na broj 01/487 24 85 ili
elektroničkom poštom na adresu seminari@hmd.hr

 

Smještaj / rezervacija hotela

Smještaj u Hotelu „I“ možete rezervirati
telefonom: 01/ 654 24 15
faksom: 01/ 654 29 61
elektroničkom poštom na adresu sales.danijela@hotel-i.hr

Validacija i verifikacija analitičkih metoda

 • Hrvatsko mjeriteljsko društvo i European Centre for Laboratory Excellence izjavljuju da podatke iz prijave neće učiniti dostupnim neovlaštenim osobama te će poduzeti sve potrebne mjere zaštite njihove povjerljivosti.
 

Verifikacija