Učitavanje mape...

Datum/Vrijeme
Date(s) - 22/05/2018
Cijeli dan

Lokacija
Hotel I

Kategorije


Termin: 22. svibnja 2018.

Mjesto održavanja: Hotel „I”, Ive Robića 2 (ex. Remetinečka 106), Zagreb

Predavači:

Mr. sc. Dragica Križanac

Biljana Perica, dipl. sanit. ing.

Prim. Marina Payerl-Pal, dr. med.

 

 

O seminaru

UVOD

Laboratorijska dijagnostika važna je za medicinu jer daje objektivne informacije o zdravlju osobe i prognozi bolesti, omogućuje praćenje tijeka bolesti te praćenje djelotvornosti primijenjene terapije. Stoga je iznimno važno da laboratorijski rezultati budu točni, pouzdani i pravodobni, a to se postiže dobrom laboratorijskom praksom i primjerenim sustavom upravljanja kvalitetom. Svaki laboratorij ima sustav upravljanja kvalitetom (SUK) unutar kojega obavlja svoje aktivnosti. Taj sustav najčešće nije prikladno dokumentiran te ne zadovoljava sve zahtjeve norme HRN EN ISO 15189 ni očekivanja suvremenoga društva. Na ovome seminaru dat će se upute i primjeri kako izgraditi formalni sustav upravljanja kvalitetom koji zadovoljava potrebe laboratorija te ocjenitelje Hrvatske akreditacijske agencije.

 

CILJEVI SU SEMINARA:

Sudjelovanjem na ovome seminaru na predavanjima i s pomoću praktičnih primjera polaznici će:

– razumjeti što je akreditacija laboratorija te koje su njezine prednosti

– znati  što treba poduzeti da se započne postupak akreditacije te koji su njegovi koraci i očekivano trajanje

– moći definirati područje akreditacije

– znati koje je dodatne kriterije za akreditaciju propisala Hrvatska akreditacijska agencija

– naučiti koje su preporučene faze i postupci u razvoju sustava upravljanja kvalitetom u  medicinskom mikrobiološkom laboratoriju

– znati glavne zahtjeve norme HRN EN ISO 15189

– moći definirati glavne procese unutar sustava upravljanja kvalitetom

– dobiti praktične savjete kako dokumentirati sustav upravljanja kvalitetom

– upoznati mjere praćenja i poboljšavanja sustava upravljanja kvalitetom

– upoznati se s mogućnostima automatizacije procesa u akreditiranom mikrobiološkom laboratoriju

TEME SEMINARA

 • Akreditacija medicinskih mikrobioloških laboratorija – zašto i kako
 • Faze implementacije sustava upravljanja kvalitetom
 • Zahtjevi norme – procesi i dokumenti
 • Održavanje i neprekidno poboljšavanje sustava upravljanja kvalitetom
 • Automatizacija predanalitičkih, analitičkih i poslijeanalitičkih procesa u akreditiranome mikrobiološkom laboratoriju

 

KOMU JE SEMINAR NAMIJENJEN

 • voditeljima medicinskih mikrobioloških laboratorija
 • voditeljima kvalitete u medicinskim mikrobiološkim laboratorijima
 • osoblju koje radi u medicinskim mikrobiološkim laboratorijima
 • ostalim koje zanima ova tema.

 

PROGRAM

8.30 – 9.00REGISTRACIJA
9.00 – 10.30Akreditacija medicinskih mikrobioloških laboratorija – zašto i kako, D. Križanec
10.30 – 11.00Stanka
11.00 – 12.30Faze implementacije sustava upravljanja kvalitetom

Zahtjevi norme – procesi i dokumenti (zahtjevi za upravljanje), B. Perica

12.30 – 13.30Ručak
13.30 – 15.00Zahtjevi norme – procesi i dokumenti (tehnički zahtjevi)

Održavanje sustava upravljanja kvalitetom i neprekidno poboljšavanje, B. Perica

15.00 – 15.30Stanka
15.30 – 17.00Automatizacija predanalitičkih, analitičkih i poslijeanalitičkih procesa u akreditiranome mikrobiološkom laboratoriju, M.  Payerl-Pal

Raspravljaonica

 

O PREDAVAČIMA

Mr. sc. Dragica Križanec, dipl. ing. biotehnologije, zaposlena je u Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji – HAA na mjestu stručnoga savjetnika za akreditaciju ispitnih laboratorija. Od 2007. godine sudjeluje u uspostavi i razvoju sheme akreditacije medicinskih laboratorija prema HRN EN ISO 15189. U tome je razdoblju sudjelovala u postupcima akreditacije medicinskoga laboratorija u Hrvatskoj i Sloveniji  u svojstvu voditelja postupka i vodećega ocjenitelja. Član je radne grupe EA WG Healthcare ML.

Biljana Perica, dipl. sanit. ing. voditeljica je kvalitete u Službi za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, prvoga akreditiranog medicinskog mikrobiološkog laboratorija u Republici Hrvatskoj. Akreditirane su metode iz područja virologije i parazitologije – serološka dijagnostika te bakteriologije (metode uzgoja, identifikacije i određivanje osjetljivosti na antibiotike bakterijskih izolata iz stolice, urina i krvi pacijenata). U fazi pripreme za akreditaciju pohađala je mnoge seminare: 2006.godine trodnevni seminar Češke akreditacijske agencije (CAI)  u okviru CARDS 2003 projekta „Razumijevanje i primjena EN ISO 15189 i poveznica s ISO/IEC 17025:2005ˮ; 2008.godine trodnevni seminar švedske akreditacijske agencije SWEDAC „Razumijevanje zahtjeva norme ISO 15189“, 2015. godine – međunarodni kongres o kvaliteti u laboratorijskoj medicini „Labquality Daysˮ (Helsinki) te brojne seminare Hrvatskoga mjeriteljskog društva i Crolaba.
Prim. Marina Payerl-Pal, dr. med. specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom, voditeljica je Mikrobiološkoga laboratorija Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koji pruža mikrobiološke usluge za bolničke i izvanbolničke pacijente. 2012. godine Mikrobiološki laboratorij započeo je s pripremama za akreditaciju prema normi HRN EN ISO 15189. 2013. godine uspješno je provedena akreditacija iz područja parazitologije – serologija na toksoplazmozu. Od tada iz godine u godinu Mikrobiološki laboratorij proširuje područja akreditacije (dosad 13 područja), a ove godine slijedi i reakreditacija.  Paralelno s provođenjem i unapređenjem kvalitete rada uvode se brojna informatička rješenja na povezivanju dijagnostičkih uređaja i LIS-a u laboratoriju. Mikrobiološki laboratorij sudjeluje  u nacionalnoj mreži vanjske kontrole, a prim. Payerl-Pal osobno u nizu nacionalnih programa i projekata. Također kao mikrobiolog sudjeluje i u europskim projektima – ARPAC, EARSS, ESAC, ICU-CARE, TESSY. Uključena je u rad Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike u Republici Hrvatskoj pri AMZH-u i to od njegova osnutka 1996. godine, a 2006. postaje njegova tajnica. 1998. pohađala je tečaj o primjeni WHONET-a (informatički sustav za praćenje bakterijskih izolata u mikrobiološkim laboratorijima) u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije, koji se od 2000. godine  koristi u rutinskome radu u laboratoriju. Područje osobitoga interesa prim. Payerl-Pal bolničke su infekcije te praćenje bakterijske rezistencije i potrošnje antibiotika. Sudjelovala je kao predavač na  tečajevima i simpozijima  u organizaciji Odbora za praćenje bakterijske rezistencije u RH te kao pozvani predavač na hrvatskim kongresima kliničke mikrobiologije.

Obavijest o prijavi

 

Prijave i pristojbe

Cijena seminara iznosi 1 300,00 kuna bez poreza na dodanu vrijednost.

Pristojbu treba po primljenome predračunu uplatiti do početka seminara.

Pristojba obuhvaća radne materijale, ručak, osvježenje u stankama i potvrdu o sudjelovanju.

 Popusti

 1. „Popusti za članove“ – članovi Hrvatskoga mjeriteljskog društva koji su uredno podmirili članarinu za tekuću godinu ostvaruju 10 % popusta.
 2. „Nagrada za vjernost“ – polaznici koji su sudjelovali na više seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva mogu dobiti popust od 10 %. Da biste ostvarili ovaj popust, potrebno je pri prijavi navesti jedinstvene oznake s potvrda o sudjelovanju za barem TRI seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva.
 3. „Grupni popust“ – za TRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 5 % na ukupnu cijenu, za ČETIRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 10 % na ukupnu cijenu, a za više od PET polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru popusti se dogovaraju zasebno.

 

Načini prijave
S pomoću e-prijavnice ili slanjem ispunjene prijavnice (pdf) na faks: 01/ 487 24 87. Broj je polaznika ograničen.

 

Odjava seminara

Ako odjavu zaprimimo tri radna dana prije početka seminara, pristojbu vraćamo u cijelosti. Za odjave nakon toga roka zaračunavamo 25 % administrativnih troškova.

U slučaju nedolaska na seminar bez prethodne odjave naplaćujemo punu pristojbu.

Izvršni organizator seminara:

European Centre for Laboratory Excellence d.o.o.

Berislavićeva 8

10 000 Zagreb

Dodatne obavijesti

Za sve dodatne obavijesti obratite nam se:
telefonom na broj 01/487 24 85 ili
elektroničkom poštom na adresu seminari@hmd.hr

 

Smještaj / rezervacija hotela

Smještaj u Hotelu „I“ možete rezervirati
telefonom: 01/ 654 24 15
faksom: 01/ 654 29 61
elektroničkom poštom na adresu sales.danijela@hotel-i.hr

Razvoj sustava upravljanja kvalitetom u medicinskom mikrobiološkom laboratoriju

 • Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Europski centar za laboratorijsku izvrsnost izjavljuju da podatke koji su dostupni iz ove prijave neće iznositi, niti na bilo koji drugi način učiniti dostupnim trećim osobama, kao i da će poduzeti sve mjere osiguranja za zaštitu tajnosti podataka.
 

Verifikacija


Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment