Učitavanje mape...

Datum/Vrijeme
Date(s) - 04/06/2019
Cijeli dan

Lokacija
Hotel I

Kategorije


Termin: 4. lipnja 2019.

Mjesto održavanja: Hotel „I”, Ive Robića 2 (ex. Remetinečka 106), Zagreb

Predavači:

mr. sc. Dragica Križanac

Biljana Perica, dipl. sanit. ing.

dr. sc. Sonja Obranić

 

O seminaru

UVOD

Laboratorijska dijagnostika važna je za medicinu jer daje objektivne informacije o zdravlju osobe i prognozi bolesti, omogućuje praćenje tijeka bolesti te praćenje djelotvornosti primijenjene terapije. Stoga je iznimno važno da laboratorijski rezultati budu točni, pouzdani i pravodobni, a što se postiže uspostavom sustava upravljanja kvalitetom, uporabom standardiziranih metoda kao i metoda koje su validirali  proizvođači i koje su potvrđene odnosno verificirane u laboratoriju.

Svaki laboratorij ima sustav upravljanja kvalitetom unutar kojega obavlja svoje aktivnosti. Ti sustavi najčešće nisu prikladno dokumentirani i ne zadovoljavaju sve zahtjeve norme HRN EN ISO 15189 ni očekivanja suvremenoga društva. Na ovome seminaru dat će se primjeri kako izgraditi formalni sustav upravljanja kvalitetom koji zadovoljava potrebe laboratorija i ocjenitelje Hrvatske akreditacijske agencije i koji će omogućiti uvjete za pravilnu provedbu procesa ispitivanja.

Važna je tema ovoga seminara i verifikacija mikrobioloških metoda.  S obzirom na suvremene trendove u mikrobiološkoj dijagnostiici i sve veću uporabu metoda molekularne dijagnostike posebna tema biti će i verifikacija molekularnih metoda u mikrobiološkome laboratoriju.

 

TEME SEMINARA:

 • Akreditacija medicinskih mikrobioloških laboratorija – zašto i kako
 • Faze implementacije sustava upravljanja kvalitetom
 • Priprema laboratorija za akreditaciju
 • Zahtjevi kod verifikacije mikrobioloških metoda
 • Verifikacija metoda molekularne dijagnostike u mikrobiološkome laboratoriju

CILJEVI SEMINARA:

Na ovome će seminaru polaznici:

 • saznati  kako započeti postupak akreditacije, koji su njegovi koraci i očekivano trajanje
 • dobiti specifične odgovore na upućena pitanja predstavniku Hrvatske akreditacijske agencije
 • dobiti upute kako započeti proces razvoja sustava upravljanja kvalitetom u  medicinskom mikrobiološkome laboratoriju
 • dobiti smjernice kako pripremiti laboratorij za akreditaciju
 • upoznati se sa zahtjevima norme za verifikaciju mikrobioloških metoda te iskustvima akreditiranoga laboratorija u primjeni tih zahtjeva
 • upoznati se sa specifičnim izazovima verifikacije metode molekularne dijagnostike u mikrobiološkome laboratoriju

 

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN:

 • voditeljima medicinskih mikrobioloških laboratorija
 • voditeljima kvalitete u medicinskim mikrobiološkim laboratorijima
 • osoblju koje radi u medicinskim mikrobiološkim laboratorijima
 • ostalima koje zanima ova tema.

 

PROGRAM

8.30 – 9.00REGISTRACIJA
9.00 – 10.30Akreditacija medicinskih mikrobioloških laboratorija – zašto i kako, D. Križanec
10.30 – 11.00stanka
11.00 – 12.30Faze implementacije sustava upravljanja kvalitetom, B. Perica
12.30 – 13.30ručak
13.30 – 15.00Priprema laboratorija za akreditaciju, B. Perica

Zahtjevi kod verifikacije mikrobioloških metoda, B. Perica

15.00 – 15.30stanka
15.30 – 17.00Verifikacija metoda molekularne dijagnostike u mikrobiološkome laboratoriju, S.Obranić

rasprava

 

O PREDAVAČIMA

Mr. sc. Dragica Križanec, dipl. ing. biotehnologije, zaposlena je u Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji – HAA na mjestu stručnoga savjetnika za akreditaciju ispitnih laboratorija. Od 2007. godine sudjeluje u uspostavi i razvoju sheme akreditacije medicinskih laboratorija prema normi HRN EN ISO 15189. U tome je razdoblju sudjelovala u postupcima akreditacije medicinskoga laboratorija u Hrvatskoj i Sloveniji  u svojstvu voditelja postupka i vodećega ocjenitelja. Član je radne skupine EA WG Healthcare ML.

Biljana Perica, dipl. sanit. ing. voditeljica je kvalitete u Službi za mikrobiologiju i parazitologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, prvoga akreditiranog medicinskog mikrobiološkog laboratorija u Republici Hrvatskoj. Akreditirane su metode iz područja virologije i parazitologije – serološka dijagnostika te bakteriologije (metode uzgoja, identifikacije i određivanje osjetljivosti na antibiotike bakterijskih izolata iz stolice, urina i krvi pacijenata). U fazi pripreme za akreditaciju pohađala je mnoge seminare: 2006.godine trodnevni seminar Češke akreditacijske agencije (CAI)  u okviru CARDS 2003 projekta „Razumijevanje i primjena EN ISO 15189 i poveznica s ISO/IEC 17025:2005ˮ; 2008.godine trodnevni seminar švedske akreditacijske agencije SWEDAC „Razumijevanje zahtjeva norme ISO 15189“, 2015. godine – međunarodni kongres o kvaliteti u laboratorijskoj medicini „Labquality Daysˮ (Helsinki) te brojne seminare Hrvatskoga mjeriteljskog društva i Crolaba.

Dr. sc. Sonja Obranić rođena je 1983. godine u Varaždinu, gdje je 2001. godine završila prirodoslovno-matematičku gimnaziju i srednju glazbenu školu. 2001. godine upisala je studij Molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2006. godine, među 10% najboljih studenata te godine. Iste je godine postala znanstvena novakinja – asistentica na Zavodu za biokemiju i molekularnu biologiju Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je stipendije FP6 Marie Curie Initial Training Network Fellowship, u sklopu koje je boravila na Nucleic Acid Center, University of Southern Denmark, Odense, Danska. Doktorat je obranila u siječnju 2011. godine. Tijekom 2011. godine usavršavala se kao poslijedoktorand na International Institute of Molecular and Cell Biology in Warsaw, Varšava, Poljska u sklopu stipendije FEBS Short-Term Fellowship u trajanju od tri mjeseca. Od 2014. godine zaposlena je u Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije u kojoj obavlja poslove rutinske molekularne dijagnostike te poslove voditelja kvalitete laboratorija u sklopu akreditacije prema normi HRN EN ISO 15189:2012. Medicinski laboratoriji – zahtjevi za kvalitetu i osposobljenost.

.

Obavijest o prijavi

 

Prijave i pristojbe

Cijena je seminara 1 300,00 kuna + PDV (bruto 1625,00 kn).

Pristojbu treba po primljenome predračunu uplatiti do početka seminara.

Pristojba obuhvaća radne materijale, ručak, osvježenje u stankama i potvrdu o sudjelovanju.

Popusti

„Popusti za članove“ – članovi Hrvatskoga mjeriteljskog društva koji su uredno podmirili članarinu za tekuću godinu ostvaruju 10 % popusta.

„Nagrada za vjernost“ – polaznici koji su sudjelovali na više seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva mogu dobiti popust od 10 %. Da bi ostvarili taj popust potrebno je pri prijavi navesti jedinstvene oznake s potvrda o sudjelovanju za najmanje TRI seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva.

„Grupni popust“ – za TRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 5 % na ukupnu cijenu, za ČETIRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 10 % na ukupnu cijenu, a za više od PET polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru popusti se dogovaraju zasebno.

 

Načini prijave
S pomoću e-prijavnice. Broj je polaznika ograničen.

 

Odjava seminara

Ako odjavu zaprimimo tri radna dana prije početka seminara, pristojbu vraćamo u cijelosti. Za odjave nakon toga roka zaračunavamo 25 % administrativnih troškova.

U slučaju nedolaska na seminar bez prethodne odjave naplaćujemo punu pristojbu.

 

Izvršni organizator seminara

European Centre for Laboratory Excellence d.o.o.

Berislavićeva 8

10 000 Zagreb

 

Dodatne obavijesti

Za sve dodatne obavijesti obratite nam se:
telefonom na broj 01/487 24 85 ili
elektroničkom poštom na adresu seminari@hmd.hr

 

Smještaj / rezervacija hotela

Smještaj u Hotelu „I“ možete rezervirati
telefonom: 01/ 654 24 15
faksom: 01/ 654 29 61
elektroničkom poštom na adresu sales.danijela@hotel-i.hr

Razvoj sustava upravljanja kvalitetom i verifikacija ispitnih metoda u medicinskom mikrobiološkom laboratoriju prema normi HRN EN ISO 15189

 • Hrvatsko mjeriteljsko društvo i European Centre for Laboratory Excellence izjavljuju da podatke iz prijave neće učiniti dostupnim neovlaštenim osobama te će poduzeti sve potrebne mjere zaštite njihove povjerljivosti.
 

Verifikacija


Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment