Mapa nije raspoloživa

Datum/Vrijeme
Date(s) - 10/06/2024
9:00 - 17:00

Lokacija
Hotel Admiral

Kategorije


Termin: 10.06.2024.

Mjesto održavanja: Hotel Admiral, Rudeška cesta 140, Zagreb

 

O seminaru

UVOD

Kontinuirano praćenje i kritička procjena analitičkih postupaka i rutinskog rada u laboratoriju potrebna je za potvrdu valjanosti rezultata ispitivanja. Unutarnje mjere osiguravanja valjanosti potvrđuju da je mjerni postupak valjan kao što je potvrđeno validacijom te da je osigurana dosljednost provedbe postupka mjerenja. Vanjske mjere osiguravanja valjanosti omogućavaju laboratoriju da usporedbi svoju izvedbu s drugim laboratorijima. Kontrolne karte kao alat za praćenje rezultata provedenih mjera osiguravanja valjanosti jasno i precizno ukazuju na stabilnost mjernog procesa. 

Laboratoriji akreditirani prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 moraju zadovoljiti zahtjeve vezane za osiguravanje valjanosti; postupak je potrebno dokumentirati i planirati, a rezultate provedenih mjera osiguravanja valjanosti preispitivati. Uočeni trendovi moraju se analizirati prema razini pripadajućeg rizika. 

Polaznici će tijekom seminara samostalno rješavati vježbe u Excelu te se preporučuje ponijeti prijenosno računalo.

 

TEME SEMINARA:

 • Zahtjevi HRN EN ISO/IEC 17025:2017
 • Osiguravanje valjanosti rezultata ispitivanja; metodologija, planiranje i preispitivanje
 • Kontrolne karte, statistička podloga, definiranje granica, uočavanje trendova i preispitivanje rezultata, reevaluacija kontrolnih granica
 • Ispitivanja sposobnosti, međulaboratorijske usporedbe

CILJEVI SEMINARA:

Po završetku ovoga seminara polaznici će:

 • razumjeti važnost osiguravanja valjanosti rezultata ispitivanja
 • znati izabrati prikladne mjere osiguravanja valjanosti rezultata ispitivanja
 • znati izabrati prikladan kontrolni uzorak
 • znati izabrati i izraditi odgovarajuću kontrolnu kartu
 • znati analizirati trendove i njihov utjecaj na mjerni postupak
 • znati primijeniti kontrolne karte za praćenje stabilnosti laboratorijski resursa, monitoring osoblja, upravljanje opremom
 • znati odabrati prikladne sheme ispitivanja sposobnosti, analizirati rezultate i primijeniti ih za monitoring osoblja
 • znati postupati u slučajevima kada nije dostupna prikladna shema ispitivanja sposobnosti

KOME JE SEMINAR NAMIJENJEN:

 • voditeljima laboratorija
 • predstavnicima uprave za sustav upravljanja u laboratoriju
 • osoblju laboratorija
 • ostalima koje zanima ova tema

 

PROGRAM

8.30 – 9.00

  REGISTRACIJA

9.00 – 10.30

 Zahtjevi za osiguravanje valjanosti rezultata: prepoznavanje potreba, izrada planova

 i izbor prikladnih mjera

10.30 – 11.00

 stanka

11.00 – 12.30

 Unutarnje mjere osiguravanja valjanosti
12.30 – 13.30 ručak
13.30 – 15.00

 Vježbe: Primjeri iz laboratorijske prakse (Excel)

15.00 – 15.30 stanka
15.30 – 17.00

 Vanjske mjere osiguravanja valjanosti

 

O PREDAVAČIMA

Prof. dr. sc. Sandra Babić diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Redovita je profesorica u trajnom zvanju na istome fakultetu u Zavodu za analitičku kemiju gdje izvodi nastavu iz više kolegija iz područja analitičke kemije. Znanstveno i stručno bavi se razvojem, optimizacijom i validacijom naprednih kromatografskih metoda i metoda pripreme uzorka za određivanje organskih mikrozagađivača u uzorcima iz okoliša.  Autorica je više od 100 znanstvenih i stručnih radova. Članica je Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), Hrvatskog mjeriteljskog društva (HMD) i International Measurement Confederation (IMEKO). Stručna je ocjeniteljica (HRN EN ISO/IEC 17025) pri Hrvatskoj akreditacijskoj agenciji (HAA).

Dr. sc. Tatjana Tomić, znanstvena suradnica, stručnjakinja je za laboratorijska ispitivanja u Centralnome ispitnom laboratoriju, INA d.d. Doktorirala je u području prirodnih znanosti, grana analitička kemija, a bavi se razvojem metoda analiza goriva, biogoriva, voda, tla, otpada i drugih matriksa te osiguranjem i kontrolom kvalitete laboratorija. Autorica je više znanstvenih i stručnih radova od kojih su brojni vezani uz osiguranje kvalitete rada laboratorija. U području akreditacije radi od 2002. godine. Vodeći je interni auditor u INA d.d. za sustave HRN EN ISO 9001, HRN EN ISO 14001 i HRN EN ISO/IEC 17025. Ocjeniteljica je ocjenama akreditacije laboratorija sukladno normi HRN EN ISO/IEC17025 koje provodi Hrvatska akreditacijska agencija (HAA). Članica Svjetske mjeriteljske organizacije (IMEKO) gdje predsjeda Tehničkim odborom za kemijsko mjeriteljstvo (TC24). Redovita je članica Hrvatskoga mjeriteljskog društva (HMD) te Znanstvenoga vijeća za naftu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

.

Obavijest o prijavi

Prijave i pristojbe

Cijena seminara iznosi 180 EUR + PDV.

Pristojbu treba po primljenome predračunu uplatiti do početka seminara.

Pristojba obuhvaća radne materijale, ručak, osvježenje u stankama i potvrdu o sudjelovanju.

Popusti

„Popusti za članove“ – članovi Hrvatskoga mjeriteljskog društva koji su uredno podmirili članarinu za tekuću godinu ostvaruju 10 % popusta.

„Nagrada za vjernost“ – polaznici koji su sudjelovali na više seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva mogu dobiti popust od 10 %. Da bi ostvarili taj popust potrebno je pri prijavi navesti jedinstvene oznake s potvrda o sudjelovanju za barem TRI seminara Hrvatskoga mjeriteljskog društva.

„Grupni popust“ – za TRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 5 % na ukupnu cijenu, za ČETIRI polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru dobiva se popust od 10 % na ukupnu cijenu, a za više od PET polaznika iz iste tvrtke na jednome seminaru popusti se dogovaraju zasebno.

Načini prijave
S pomoću elektroničke prijavnice na ovoj stranici. Broj je polaznika ograničen.

Odjava seminara

Ako odjavu zaprimimo tri radna dana prije početka seminara, pristojbu vraćamo u cijelosti. Za odjave nakon toga roka zaračunavamo 25 % administrativnih troškova.

U slučaju nedolaska na seminar bez prethodne odjave naplaćujemo punu pristojbu.

Izvršni organizator seminara

European Centre for Laboratory Excellence d.o.o.

Berislavićeva 8

10 000 Zagreb

 

Dodatne obavijesti

Za sve dodatne obavijesti obratite nam se:
elektroničkom poštom na adresu seminari@hmd.hr

 

 

Kontrolne karte u osiguravanju valjanosti rezultata kemijskih ispitivanja

 • Hrvatsko mjeriteljsko društvo i European Centre for Laboratory Excellence izjavljuju da podatke iz prijave neće učiniti dostupnim neovlaštenim osobama te će poduzeti sve potrebne mjere zaštite njihove povjerljivosti.
 

Verifikacija


Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment